Vi ses i himlen

Hans Paulinder var kungafamiljens livvakt i åtta år.Foto: Privat

Hans Paulinder, Göteborg

Hans Paulinder, 64 år, Göteborg, har som tidigare meddelats avlidit. Hans närmaste är hustrun Gunilla samt döttrarna Carina och Jenny, Göteborg, med familjer.

Hans Paulinder, även kallad Palle, var född i Stockholm. Efter polisskolan som han lämnade 1965 kom han till Säkerhetsavdelningen 1974 men när arbetskamraten Stig Bergling avslöjades som sovjetisk spion blev det nödvändigt för alla tidigare kolleger att tilldelas andra arbetsuppgifter.

Hans Paulinder gavs 1979 förtroendet att bli livvakt åt den kungliga familjen i ett skede då den unga kungafamiljen växte. Till de självklara uppgifterna hörde att svara för de kungligas säkerhet under Eriksgator och vid statsbesök utomlands samt då utländska statsöverhuvuden besökte Sverige. Inte minst de kungliga barnen behövde beskydd och hjälp med alla dagliga förehavanden vare sig det gällde att lära sig cykla eller att åka skidor.

Efter åtta år, nära den kungliga familjen, befordrades han till kommissarie och tjänstgjorde under åren 1987 – 89 vid Säkerhetspolisens nya ledningscentral. 1989 tillträdde han som ställföreträdande chef för den nybildade Personskyddsroteln och 1995 blev han dess chef. År 2000 blev han Säpos chef i Malmö och fyra år senare tillträdde han motsvarande tjänst i Göteborg. Hans ambition var under dessa år att – i samförstånd med den centrala ledningen - öppna upp Säpos verksamhet mot massmedia och allmänhet. De hot som allt oftare kom att riktas mot lokala politiker var ett bekymmer som han mer och mer kom att brottas med.

Palles stora intresse under alla år har varit idrott i olika former. Under sina år på Ekerö handlade det om bandy och fotboll i Skå IF. Senare kom golfen att bli den dominerande sporten.

För snart fem år sedan drabbades Hans Paulinder av cancer men ända till för några månader sedan var han aktiv golfare och deltog så sent som i april i en golfresa till Dubai.

Palles många såväl arbetskamrater som idrottsvänner sörjer och saknar en god kamrat. Kamraterna i golfgänget O-touren kan glädja sig åt att han kort före sin bortgång i sin hand fick sin färdigställda bok med den självskrivna titeln "Livvakten – mina år med kungafamiljen och den övriga statsledningen".


Vi är många som deltar i hans familjs stora sorg och saknad.

Kommentarer
Postat av: Lasse

Coolt! Hoppas man kan köpa boken snart.

2009-11-27 @ 11:08:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0